Postări populare

miercuri, 23 decembrie 2015

"Miss Peregrine" de Ransom Riggs - Recenzie

Apărută în 2013, la ed. Arthur
389 de pagini

Ce ai face dacă ți-ai găsi eroul dându-și ultima suflare într-un maldăr de noroi și praf? Dacă ultimele sale cuvinte ar fi criptate? "Caută pasarea. Din bucla. De cealaltă parte a mormântului bătrânului. 3 septembrie 1940."  Jacob ar face orice pentru a le afla semnificația, chiar ar traversa Oceanul Atlantic pentru a ajunge în Țara Galilor, unde se afla vechiul orfelinat în care a stat bunicul său în copilărie.
Se aștepta să obțină niște explicații de aici, dar nu era nici urma de om, ci doar ruine, ce aduceau mai mult a casa bântuita pe care natura a încercat s-o distrugă de ani buni decât a paradis,cum obișnuia bunicul sau să o descrie, .
Fără pic de speranță, Jacob se gândește să abandoneze misiunea și sa se întoarcă acasă, în America, dar magia își face simțită prezenta și totul se schimba.
O fata misterioasa ce îl strigă pe bunicul său, o buclă în timp.

-


Deși povestea e destul de captivantă și interesantă, "Miss Peregrine" este singura carte pe care am cumpărat-o fără a fi atrasă de povestea în sine, ci de fotografiile vechi cu un aer misterios presărate de-a lungul cărții. Le-am adorat literalmente, de când am văzut fetița de pe coperta am știut că trebuie sa cumpăr cartea. Majoritatea fotografiilor sunt autentice, după cum susține autorul, doar câteva sunt modificate. Puteți admira câteva dintre ele mai jos.
Un al doilea lucru care mi-a plăcut extrem de mult la carte a fost personajul principal, Jacob Portman, un băiat bogat si inteligent de 16 ani... și deprimat, introvertit(nu că asta ar fi ceva rău) și cu un singur prieten,  în care m-am regăsit putin...
El a fost personajul meu preferat, însa toate personajele au ceva special, asa ca voi spune câteva cuvinte despre fiecare: 
Ema Bloom poate aprinde focul cu mainile libere, e fosta iubită a bunicului lui Jacob si actuala iubită a lui Jacob (?it's complicated? )
Miss Peregrine e directoarea orfelinatului, o ymbriană (se poate transforma în pasăre, mai exact într-un şoim migrator¹ (¹în engl. Peregrine) şi poate crea bucle temporale.
Hugh Apiston e infestat cu albine.
Browyn Buntley e super forţoasă.
Victor Bruntley e fratele decedat al lui Browyn
Enoch O'Connor e un Frankenstein în miniatură.
Olive Abroholos Elephanta este un fel de balon uman, şi-ar lua zborul fără greutăţile ascunse în pantofii ei etc.

-

În concluzie, mi-a plăcut cartea, uneori povestea a fost destul de clişeică şi finalul a fost puţin dezamăgitor, dar ilustraţiile deosebite mă fac să îi măresc nota şi să îi acord un 4.5/5 (fără ilustrații ar fi primit un 4). Şi v-o recomand, e o lectură mai bizară care cred că îi va plăcea oricui. 
Abia aştept să pun mâna pe al doilea volum, "Oraşul Pustiu", cred că prin ianuarie îi voi face şi lui o recenzie. 

P.S. E prima posta pe blog, deci dacă aveţi idei/sugestii le aştept la comentarii. Rămâneţi pe fază, căci vă vor aştepta multe surprize (cum ar fi un giveaway de Anul Nou) :)



7 comentarii:

  1. păi sunt aici pentru concurs, iar răspunsul meu la întrebare este că... pentru la anul aș vrea să fac multe chestii. să merg la Comic Con, la târgul de carte, să scriu încă un roman chiar și să citesc o grămadă de cărți. vreau să văd și majoritatea filmelor și serialelor care sunt gen „nu esti om dacă nu le-ai vazut” =)) și vreau foarte foarte foarte multăăăă mâncareeee (plus cărțile din concurs hehe)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Am citit aceasta carte si sunt de larare ca este superba doar ca povestea pare forțată sa se potrivească cu pozele. Am un cont de booktube pe youtube ReadingAlien(daca sunteți interesați sa ma auziți vorbind despre aceasta carte) I-am acordat cu toate cele 5/5 steluțe deoarece este una din putinele carti care ma facut sa ma intreb la fiecare pagina"Si acuma ce?"
    Acuma despre răspunsul da concursul organizat de voi. Anul viitor doresc sa imi extind canalul de booktube ,sa împartasesc multor cititori părerile mele.Doresc sa imi extind biblitoeca care are in prezente 143 de cărți. Si doresc sa citesc anul viitor 100 de carti lucru care stiu ca este imposibil dar voi incerca pana o sa ma doara ochii. Ce mai imi doresc inafara cartilor si youtubului este sa imi îmbunătățesc relatiile cu oameni apropriați mie. Multumsc oentru acest concurs si spre sa vorbim pe viitor deoarece sunt de acord cu opinile voastre despre cărți si comunitatea aceasta este orea frumoasa ca oamenii sa nu comunice intre ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei! Am vazut cartea asta la Gaudeamus, statea langa celalalt volum din serie, dar nu s-a nimerit sa mi-o iau tocmai pe ea. E pe lista oricum, iar pozele alea ma fac si mai curioasa.
    Acum, ca sa raspund si la intrebarea pentru concurs: In 2016 vreau sa fac mai mult sport, sa citesc mai mult, sa lucrez mai mult la matematica si sa fiu mai buna cu cei din jur. N-am planuri mari, dar vreau sa fac o schimbare, ceva, cu viata mea. (FB: Andreea C. Dragan)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am această carte de ceva timp dar nu i-a venit rândul încă. Însă această recenzie m-a convins să o citesc chiar în lună ianuarie. Planuri pentru anul viitor: să citesc mai mult și să fac mai multe călătorii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit cartea prin februarie și mi-a plăcut foarte mult! Recenzia redă extrem de bine esențialul :) Pentru concurs: Anul viitor îmi doresc să citesc foarte mult și doresc să-mi public cartea :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Faina cartea. Imi doresc si eu demult sa o citesc. Pentru anul urmator, imi doresc sa reusesc sa citesc cel putin 50 de carti.

    RăspundețiȘtergere